Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ползи от тренировките с тежести за крака

Spread the love

Когато изпълнявате рутинната си тренировка и искате да подобрите резултатите си, добавянето на някои носими тежести към ви вероятно е една от най-добрите идеи за увеличаване на общата сила на тялото и изгаряне на калории.

В тази статия обаче ще обърнем внимание на тежестите за крака. Облечете ги и продължете с тренировката си, независимо дали ходите, бягате, скачате или сте във фитнеса. С добавени тежести за крака, ще накарате мускулите ви да работят по-усилено и ще добавите промени в механиката на вашата походка.

КОНКРЕТНИ ПОЛЗИ ОТ РАБОТАТА С ТЕЖЕСТИ ЗА КРАКА

Предимствата на тежестите са, че това е достъпен начин за добавяне на натоварване към упражнения, при които повдигате крака си. Тъй като тежестите са здраво закрепени към краката ви ( в определените зони, глезен, прасец, бедра) това ви позволява свободно да правите всички планувани упражнения.

тежести за крака

Според това къде са поставени, тежестите за крака тренират определените мускулни групи, но и пряко въздействат върху натоварването на тялото по време на самата тренировка.

  • По-добра издръжливост

Както вече споменахме, когато се използват правилно, тежестите за крака могат да помогнат за изграждането на цялостната ви издръжливост. Това е така, защото допълнителната сила, която упражнявате, помага да увеличите издръжливостта ви, което от своя страна помага на вашето сърдечно-съдово и белодробно здраве.

  • Тонизирани мускули на краката ви

Ако тренировките на краката без никакво съпротивление правят много за оформянето им, тогава си представете как биха могли да изглеждат краката ви с включване на тежести. Всъщност се препоръчва да добавите това съпротивление, когато става въпрос за тонизиране на мускулите на краката, тъй като се оказва много по-ефективно, отколкото просто да правите повече повторения. Разбира се, при всяка рутинна тренировка се препоръчват и необходими вариации.

  • Тежестите за крака осигуряват повече гъвкавост

Те могат да бъдат полезни за добавяне на разнообразие към вашата рутина. Когато изпълнявате разнообразната си програма за разностранно натоварване, тежестите увеличават способностите на тялото за реакция в различни ситуации. Можете да ги ползвате както в интензивни и динамични упражнения, така и в стационарни тренировки.

  • Повече изгорени калории

Това също е факт, защото прилагането на повече сила води до по-голям разход на енергия; което води до изгаряне на повече калории в тялото ви. Тежестите за крака са чудесен начин да добавите прогресивно натоварване, а това с времето се отразява на теглото ви и то в положителна посока.

ПРЕДВИДИМИ РИСКОВЕ ОТ РАБОТА С ТЕЖЕСТИ ЗА КРАКА

Изтъкнахме повечето от предимствата на използването на тежести за крака. Въпреки това е важно също да знаете и да се справите с недостатъците. Тежестите са просто още един фитнес инструмент и прекомерната им употреба може да причини сериозни проблеми. Затова се препоръчва да ги използвате пестеливо и/или умерено.

Основната причина за това е, че вашите мускули, сухожилия и стави се нуждаят от почивка от време на време. Постоянното добавяне на тегло може да претовари ставите. Метод за тренировка около това би бил просто да увеличите повторенията и/или скоростта си и да оставите тежестите настрана. Когато става въпрос за аеробни и сърдечно-съдови упражнения, тежестите на краката също са по-малко ефективни от катеренето на стълби или ходенето по нанагорнище. Да не говорим, че последното осигурява по-голямо изгаряне на калории.

Използвайте тежести за крака според тренировъчния си режим консултиран със специалист. Само така ще се възползвате максимално от техните ползи и ще ограничите риска при ползване.